Margaret River Chocolate Company, House of Honey & Noughts & Nuts

10:38 PTG

Selesai makan tengahari di Caversham Wildlfe Park, kami bertolak menuju Margaret River Chocolate Company di 317 Murray St, Perth WA 6000, Australia. 

Macam-macam jenis dan bentuk coklat di kilang ini. Ada tiga bekas besar berisi coklat disediakan sebagai sample, tapi tak dapat nak kongsi gambar sebab gambar tak jelas. Satu lagi, tak dapat kongsi gambar memproses coklat yang Amie tangkap melalui dinding kaca...juga tak jelas!


Melihat coklat yang pelbagai jenis dan bentuk ini, mata pun jadi rambang sampai tak tahu nak pilih mana satu! Harganya pun boleh tahan!







 Cantikkan? Sesuai untuk dijadikan hadiah atau buah tangan untuk yang tersayang!



 Jangan lepaskan peluang beli oleh-oleh dari sini ye!
Jangan dah sampai tanah air, teringat-ingat pulak sebab tak beli!



 Akhirnya....
Inilah yang kami beli!
Aiskrim!
 Punyalah besar saiz aiskrim!
Yang di depan tu aiskrim Amie, yang di belakang tu aiskrim Izah dan Iah.

Ada tiga saiz aiskrim boleh dibeli dengan harga AUD3, AUD 5 dan AUD6. Amie beli pada harga AUD6. Bahagian atasnya kacang macadamia dan bahagian bawahnya mangga! 

 Waduh! Jenuh nak habiskan aiskrim nih!

Perjalanan diteruskan

Ini gambar pemandangan pokok anggur di ladang. Hanya tunggul-tunggul anggur sahaja yang kelihatan kerana ketika ini baru sahaja berakhir musim dingin, dan peralihan ke musim bunga. Buah anggur akan dipetik menjelang bulan Januari. Pastikan jika anda peminat alam semula jadi, datanglah ke sini pada masa yang sesuai.


Sempat mendekati tunggul anggur, dan ada juga yang sudah mengeluarkan dahan kecil, dengan beberapa helai daun dan putik anggur!

 Sempat juga mengambil gambar pemandangan pohon-pohon limau yang tumbuh berbaris.

 Dah buah-buahnya yang gugur bertaburan ke bumi!

 Dan sekarang, kami sudah sampai ke House of Honey!

 Sebelum melangkah ke pintu masuk, hirup dulu udara segar di sini!
Arrggghhh! Nyamanya!



 Welcome....



Pada mulanya Amie sangka kami akan dibawa ke tempat penternakan lebah....hiks!

 Rupanya masuk ke sini... 



 Antara produk berasaskan madu.

 Boleh rasa madu di sini! Ada pelbagai perasa....sedap!



 Seterusnya kami dibawa ke Mondo Nougat pula.
Jom masuk ke dalam...apa yang ada di sini?



Kepada yang berminat bolehlah beli. Dulu Amie suka makan, selalu beli di airport tapi bila sudah ada depan mata, tak berminat pula.

 Harganya pun memang cantik!


 Amie menyelinap keluar sementara menunggu mereka yang lain membeli nougat di sini.

 Saja jew ambil gambar buah lemon!

 Geram tengok pokok-pokok limau di sini.


Ini sahajalah sambungan kisah pada hari ketiga kami di Perth. Sebelah paginya kami ke Caversham Wildlife Park, manakala sebelah petangnya pula mengunjungi chocolate factory, house of honey dan mondo nuogat.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe