Nasi Himpit dengan Sayur Lodeh Sedap!

5:57 PTG

Sebelum terlupa, dan terlepas pandang resipi-resipi yang lalu, mie kongsikan Nasi Himpit dengan Sayur Lodeh pula. Bukan senang nak jumpa menu begini di LD! Kalau nak makan puas-puas memang kena tunggu balik kampunglah jawabnya!
Apa pun, teringin makan punya pasal, Amie tetap usahakan untuk memenuhi selera dan kerinduan pada kampung laman!




Bahan-bahan:

3 bungkus nasi himpit segera  - rebus hingga masak – sejukkan dan potong dadu

1.2 liter santan cair

400 gram udang basah – bersihkan

10 urat kacang panjang  - potong 3 cm

2 biji terung panjang – potong kecil

60 gram suhun – rendam dalam air – setelah kembang, toskan

3 keping tempe – potong kecil*

3 keping  tauhu basah – potong kecil*

2 biji ubi kentang – kupas kulit dan potong nipis *                               

½ batang lobak merah – kupas kulit – potong 3 cm*                         

2 batang serai – dititk

2 cm lengkuas – dititik

4 sudu besar minyak

Garam dan gula secukup rasa
Bahan bertanda * hendaklah digoreng terlebih dahulu

Bahan kisar:

3 ulas bawang putih

5 biji bawang merah

50 gram udang kering – rendam hingga lembut dan toskan airnya

7 biji buah keras

3 cm kunyit hidup



Cara memasak:

1.         Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, serai dan lengkuas  hingga wangi.

2.         Masukkan  santan cair dan kacau sekali-sekala sehingga santan mula mendidih.

3.         Masukkan udang  basah dan kacang panjang, disertai dengan  semua bahan yang sudah  digoreng serta suhun.

4.         Apabila kuah mula mendidih sekali lagi, tambahkan garam dan gula.

5.         Padamkan api dapur.


Hidangkan sayur lodeh bersama nasi himpit, dan juga sambal tumis. Sambal tumis yang Amie hidangkan ini sambal tumis udang kering. Kebiasaannya sambal tumis ikan bilis. Ada yang suka bubuh serunding kelapa juga.

 Macam hari rayalah pulak...hiks!

2 comments

  1. aah macam hari raya la pulak. Hihi. Saya pun suka jugak yang ni selain kuah kacang :)

    BalasPadam
  2. Cikkyra,
    selamat hari raya...he he hee

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe