Asam Pedas Ikan Pari

3:01 PTG

"Mommy masak ikankah?"
"Mommy tengah masak ikanlah ni."
Dulu, pertanyaan yang sama setiap kali muncul di pintu dapur: Mommy masak apa?
Sekarang, pertanyaannya sentiasa meminta kepastian agar Amie masak ikan untuknya setiap kali pulang bercuti!

Untuk tidak menghampakannya, Amie usahakan juga untuk menyediakan masakan Asam Pedas Ikan Pari seadanya. Nampaknya daun kesum yang Amie simpan daam peti sejuk sudah 'hilang' entah ke mana. Yang ada 4 biji tomato, 4 batang serai dan beberapa biji kacang bendi selain serba sedikit sayur-sayuran hijau. Tidak ada daun kesum atau bunga kantan, tidak bermakna tidak boleh masak asam pedas. Gantikan sahaja dengan daun limau purut yang akan mengeluarkan aroma yang tidak kurang menggamit selera!
Sebenarnya Encik Suami beli ikan pari dua hari lepas. Ada tiga keping semuanya, seberat 1.5 kg. Kata Encik Suami, eloklah panggang ikan pari, tuangkan kuah santan pekat bersama kencur seperti yang Amie selalu buat. Oleh kerana Encik Suami tidak pulang tengahari ini, jadi Amie tinggalkan ikan pari sepotong dan dua potong lagi Amie masak asam pedas. Pada hari yang lain nanti Amie akan panggang ikan pari kuah pecak untuk Encik Suami.

Selain Asam Pedas Ikan Pari sebagai lauk utama, Amie lengkapkan hidangan tengahari kami dengan hirisan timun dan juga telur masin. Sudah siap masak lebih kurang pukul 12 tengahari, Amie panggil anak-anak makan. Alhamdulillah. Fuad nampak begitu berselera menikmati makan tengahari walaupun tanpa kehadiran Encik Suami di meja makan.

 Lepas sepotong ikan, diambilnya sepotong lagi bersama kuahnya ke dalam pinggan nasi.

Pukul 2:30 petang Encik Suami pulang. 
Bila Amie tanya, Encik Suami kata sudah makan bersama rakannya di tempat orang kahwin (rupanya dapat jemputan secara tiba-tiba).
Fuad terus bertanya : Bolehkah saya makan lagi?
Jawab Encik Suami : Makanlah nak.
Bukan main suka anak bujang yang satu ini. Terus meluru ke dapur buka tudung saji! Biarlah Fuad makan ikan sepuas-puasnya, kata Encik Suami.
Jom, lihat resepi Asam Pedas Ikan Pari di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 kg ikan pari - bersihkan - potong ikut saiz yang disukai
10 biji kacang bendi - buang tampuk dan potong bahagian ekor
4 biji tomato - belah 2
7 helai daun limau purut - buang urat tengah
3 batang serai - diketuk
2 keping asam gelugor
1 liter air
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
30 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 sudu kecil lada hitam

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan serai dan asam gelugur dan tambahkan air. Biarkan mendidih selama 10-15 minit. Lebih lama di atas api, kuah akan menjadi sedikit pekat.
3. Masukkan ikan dan kacang bendi. Biarkan sehingga ikan menjadi lembut.
4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
5. Akhir sekali masukkan tomato dan daun limau purut. Perlahan api dapur selama 3 minit sebelum dipadamkan.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe